12 Şubat 2010 Cuma

TEOMAN ALPAY.... bu sevgi adamını sevgililer günü öncesinde kaybettik...





Samanyolu Berkant
Yükleyen turkavaz. - İnsan, aile ve arkadaş videolarını keşfedin.

teoman alpay komşumdu. hepimizin diline dolanan o şarkıların sahibi sevgililer günü öncesi aramızdan ayrıldı.o'nun anısına şehirde ne oluyor bilemem. ama kendimi borçlu hissettim.bir sürü büyüğümün anısı var kendisiyle ama yazı o kadar uzun oldu ki bunları yazmaya karar veremedim.ben kendisinin ud sesini dinleyen şanslılardan biriyim....onların arka balkonu ile evim karşılıklıydı. birgün eşinin çok sinirlenip notaları balkondan attığını hatırlıyorum.... bebeklerim bebeklerim diye ağlamaklı sesini de teoman alpay'ın.ruhu şad olsun....kocaman bir miras, arşiv bıraktı. kolay gelmiyor böyle sanatçılar.seni seviyorum teoman amca......

1933′de Çanakkale’de doğdu. İlk ve ortaokulu Çanakkale’de, liseyi Balıkesir’de bitirdi. Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nden 1959′da mezun oldu. 1960yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni dışardan bitirdi. 1954′te Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Radyo Dairesi’ne memur olarak girdi. 1959′da Ankara Radyosu Müzik Yayınları Şefliği’ne getirildi. Daha sonra Erzurum Radyosu Müdürlüğü’ne tayin edildi. En son Çanakkale Devlet Su İşleri’nden emekli oldu.

İlk evliliğini Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nde okuyup Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Radyo Dairesi’nde çalışırken Sabahat Bora ile yaptı.
1957-58 yıllarında Bora isminde bir oğlu, Zerrin adında bir kızı oldu.
Ankara’yı 1965 yılında terk ederek İstanbul’a geldi.
Tiyatrocu ve söz yazarı Aysel Gürel, küçük kızları Müjde ve Mehtap Ar’ın bulundukları eve yerleşti. Manevi babaları, kiracıları oldu. Yedi yıl birlikte yaşadılar.
A. Teoman Alpay bu arada ünlü bestelerini bir bir sıraladı.
12 bestesi halkoyuyla birinci seçilerek ödüller aldı.
Yeşilçam filmlerinde besteleri okundu. Şöhret basamaklarını hızla tırmandı.
Acı tatlı hatıralarını İstanbul’da bırakarak 1977′de babasının ölümü üzerine annesi Zehra Hanım’ın yanına gelerek Çanakkale’de baba ocağına yerleşti.

Biga’da yayınlanan “Birlik” gazetesi sahibi M. Cahit Renda’nın büyük kızı gazeteci Ruhsar Renda ile 1981 Mayıs’ında evlendi. 24 yıl evli kaldılar.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde Türk bayrağına sarılı tabutu Çanakkale halkının sevgi ve saygılarıyla belediye hoparlöründen okunan “Samanyolu” bestesi eşliğinde Şehir Mezarlığı’nda ebedi istirahatgâhına uğurlandı.
A. Teoman Alpay “MESAM”‘ın kurucu üyesi, Fransa’daki uluslararası müzik kuruluşu “SACEM”‘in Türkiye’den tek üyesiydi.
A. Teoman Alpay 200′ye yakın bestesiyle unutulmayacaklar arasına girmiştir.

28.Nisan.1984 tarihinde 35. sanat yılını kutlayan Alpay , musikimizde hala güncelliğini koruyan ve uzun yıllarda dillerde düşmeyen bestelere imza attı.
Alpay’ın ‘Nasıl Geçti Habersiz, O Güzelim Yıllarım’ isimli eseri 1972 yılının şarkısı seçilirken, sonraki yıllarda ‘Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar’, ‘Buruk Acı’, ‘Sarmaşık Günleri’ eserleri yine dereceye girdi. 1997’de İstanbul FM dinleyicileri tarafından, Teoman Alpay’ın ‘Kalbimi Kıra Kıra’ isimli eseri, en beğenilen eser seçildi ve Atatürk Kültür Merkezi’nde Altın Plaket Ödülü aldı.
Diyabet hastalığından 22 gün Çanakkale SSK Hastanesi’nde tedavi altına alınan ve bir bacağı kesilen ünlü bestekar Teoman Alpay, 73 yaşındaydı. Durumunun ağırlaşması üzerine, hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı."13 Şubat Pazar" sabaha karşı vefat etti.

14 Şubat 2005 günü Alpay’ın cenazesi, SSK Hastanesi’nden alınarak, Necippaşa Camisi’ne getirildi. Sanatçı Sevim Sürer, yazdığı bir şiiri Alpay’ın tabutuna asarak, “Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar’ adlı eseri tam kendisine uygun bir eserdir. Çok yalnızlığını biliyorum. Hayata dertli veda etti, onun için çok üzgünüm. Değerli bir sanatçıydı. Kendisini hastanede ziyaret ettiğim sırada bu dizeleri yazmıştım’ diye konuştu.Şehir mezarlığındaki törenin ardından sanatçı Aydın Çanakkaleli, Alpay’ın son vasiyetini yerine getirerek, mezarı başında klarnet çaldı.

Cenaze törenine, Çanakkale Vali Vekili Yusuf Ziya İnce, AKP Milletvekili İbrahim Köşdere,Belediye Başkan Vekili İbrahim Uyanık, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Aydın,eşi Ruhsar Alpay ile diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

" Samanyolu " şarkısı tartışması.

Önemli ölçüde kaynaklarda Teoman Alpay olarak geçen " Samanyolu " şarkısı bazı kaynaklarda Metin Bükey olarak geçiyor.‘Samanyolu’ şarkısının kime ait olduğu tartışmasına son noktayı Müjde Ar koydu. Samanyolu’nun, annesi Aysel Gürel’in erkek arkadaşı olan Teoman Alpay’ın olduğunu söyleyen Müjde Ar, ‘Şarkının 1960’lı yıllarda bestelenmesinin bizzat tanığıyım’ dedi.
Samanyolu’nun bestecisi konusunun tartışılması üzerine ‘Bana yıllar boyunca babam kadar yakın olan Teoman Ağabey’e vicdani borcumu ödemem gerektiğini hissettim’ diyen Müjde Ar, Samanyolu’nun Teoman Alpay tarafından Fatih Atikali’deki Kurtağa Çeşmesi 28numaralı evlerinde Vezüv marka bir gaz sobasının önünde bestelendiğini söyledi ve bestelenme öyküsünü şöyle anlattı:

‘Annem ve annemin arkadaşı olan Teoman Alpay’la Fatih’teki evde beraber oturuyorduk. Teoman Ağabey bir gün bir İzlanda şarkısı getirdi ve Türkçe söz yazması için anneme okudu.Annem, şarkıya hatırımda kaldığı kadarıyla ‘Sarı Güneş’ gibisinden bir söz yazdı ama Teoman Ağabey beğenmedi. Sonra oturdu, kendisi bir söz yazdı ama bu sözleri İzlanda şarkısına koymaktan vazgeçti ve başka bir eser olarak besteledi. Samanyolu, böyle doğdu. Teoman Ağabey’in şarkıyı, Vezüv marka gaz sobasının önüne taburesini çekerek elindeki udla ve çıplak ayakla bestelemesi hálá gözümün önündedir. Annem, o sırada güftedeki bazı kelimelere karşı çıktı ve ilk mısradaki ‘güneş’i zorla koydurttu’.
Samanyolu’nu ilk dinleyen müzisyenin 1970’lerin sonunda vefat eden ünlü besteci Şekip Ayhan Özışık olduğunu da söyleyen Müjde Ar, şarkının Metin Bükey’in eseri olarak tanınmasının öyküsünü de şöyle anlattı:

‘O yıllarda çok sıkıntı çekiyorduk. Teoman Ağabey, devamlı olarak içiyordu. Teoman Ağabey’in bestelerini bir şişe içki parasına verdiği günler olurdu. Hatta, bazı bestelerinin notasını döverek elinden almışlardı. Annemle bestelerini böyle dağıtması yüzünden sürekli münakaşa ederler, annem akşamları ‘Notalar nerede?’ diye sorardı. Annemle ayrılmalarının sebebi de zaten içkisiydi. Samanyolu’nun notasını da bir gün peçeteye yazıp Metin Bükey’e vermiş. Bükey, şarkının yıllar sonra Avrupa’da da meşhur olması üzerine vicdan azabı çektiğinden olacak, Teoman Ağabey’e arada bir üç kuruş para gönderirdi.

Samanyolu şarkısı bütünleşmiş olan ünlü
solist Berkant ise ;
" 1967’den beri bu tartışma yapılır. Metin Bükey bir gün bana ‘Çok güzel bir parça var, okur musun’ diye sordu. Ama ben ona hiçbir zaman ‘Bu parça sana ait mi’ diye sormadım. Çünkü bana parçayı getiren oydu. Piyanist arkadaşımız Temkin ile biz parçayı beraber hazırladık. Şarkının düzenlemesi ve yorumu bana ait. Yani ortak bir çalışma var aslında ortada. Rahmetli Teoman’ın arkasından konuşmak gibi olmasın ama Metin gitmiş bu şarkıyı noterden üzerine almış. Sonuçta kayıtlarda şarkı Metin Bükey’in üzerine noterden tasdikli olarak gözüküyor. " Samanyolu

ERKAN ÖZERMAN
" Şarkı Teoman Alpay’a aittir. Metin Bükey’in niye Samanyolu’ndan başka şarkısı yok da Alpay’ın
Batı müziği ağırlıklı Samanyolu’na benzer 30’a yakın parçası var. Metin, Türkiye’de üç bilirkişi
bulup parçayı üzerine aldı. İşin en acı yanı ise ‘O Lady Mary’ adlı şarkının söz yazarı olarak plakta
Patricia Carli’nin adının geçmesi. Rahmetli Teoman’ın sırtından çok para kazanan oldu ama
o rakısı ve şarkılarıyla yetindi."

Samanyolu şarkısının temasına bakacak olursak Teoman Alpay 'ın karekterini görmek mümkün oluyor.Zira " Sarmaşık gülleri " , " Buruk Acı " , Kalbimi kıra kıra " ve daha bir çok Teoman Alpay şarkısının karekterine yakın olduğu görülmektedir.Fakat " mühür kimdeyse muhtar odur " sözü ile yola çıkacak olursak Samanyolu ' nun bestecisi belgesi Metin Bükey 'e aittir.Bundan sonrası siz değerlendirin.

TEOMAN ALPAY ŞARKILARI

Bende mâzîden kalan zamanla hatırlanan Acem Kürdl Düyek
En sonunda sen benimsin Acem Kürdl Semâî
KAÇAMAZSIN Acem Kürdl Semâî
Sönmesin ışıklar yüzün görünsün Acem Kürdl Sofyan
Lâleler her yıl açar bak mest-i nâz hep uykuda Buselik Müsemmen
Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım Hicaz Semâî
Saçının tellerine bütün ömrümü taktım Hicaz Curcuna
At kadehi elinden Hüzzam Düyek
Bağından her güzel bir gül seçerdi Hüzzam Düyek
Böyle mi esecekti son günümde bu rüzgâr Hüzzam Düyek
Çok bekledim akşam seni yollarda vefâsız Hüzzam Semâî
GÖNÜL Hüzzam Düyek
KADIN Hüzzam Yürük Semâî
Sen bezmimizin neş'esi ol gitme bu akşam Hüzzam .
Ah bu sevdâ beni mahvetti perîşân oldum Kürdilihicazkar Curcuna
Tez geçse de her sevgide bin hâtıra vardır Kürdilihicazkar Curcuna
Ayrılmalıyız artık Muhayyer Kürdi Semai
Benim güzel beyaz gülüm Muhayyer Kürdi Semâî
Kalbimi kıra kıra bıraktın bir hatıra Muhayyer Kürdi Semai
Mâzide kaldı büyük aşkımız Muhayyer Kürdi Sofyan
SARMAŞIK GÜLLERİ Muhayyer Kürdi Semâî
Yalnız kalan rûhumun acısı çok derindir Muhayyer Kürdi Semâî
ADA'LI KIZ Nihavend Semâî
Bahar geldi gül açıldı rûhuma neş'e saçıldı Nihavend Semâî
Darıldım artık sana ... Nihavend .
Dün Göztepe'nin neş'eli bir âlemi vardı Nihavend Aksak
Elvedâ İstanbul'um Nihavend Düyek
Gökyüzünde bulut gönlümde bulut Nihavend Düyek
Gün gelir gidersen çok şey istemem Nihavend Düyek
Ömrümde bütün sevgi sona erdi serapla Rast Aksak
Sevmektem kim usanır tadına doyum olmaz Rast Düyek
BURUK ACI Segah Semâî
Farkı yok bir Cennet-âbâd'ın bugün vîrâneden Segah Müsemmen
Saçın yüzüne değse tenini kıskanırım Segah Sofyan
Gözlerinden gönlüme ılık bir bahar indi Suz-nak Semâî
Gittin gideli rûhuma hep gözyaşı doldu Uşşak Aksak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yaz